Żywienie Holistyczne

Żywienie a układ IMMUNOLOGICZNY

Układ immunologiczny obejmuje narządy i naczynia limfatyczne. Narządy limfatyczne to grasica, szpik, grudki limfatyczne samotne i skupione, migdałki, wyrostek robaczkowy, węzły limfatyczne oraz śledziona.

Zadaniem układu immunologicznego jest chronienie organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. „Najsłabszym” ogniwem jest układ pokarmowy z racji największego narażenia na działanie „obcych” antygenów.

Prawidłowa czynność mechanizmów odpornościowych zależy od:

  • uwarunkowań genetycznych
  • wieku
  • kondycji zdrowotnej
  • stresu
  • diety

Sposób żywienia a także stan odżywienia organizmu mają istotny wpływ na aktywność układu immunologicznego. Przy pomocy odpowiednio skomponowanej diety, można ukierunkować odpowiedź immunologiczną, co może się okazać skuteczną metodą zarówno w zapobieganiu jak i we wspomaganiu leczenia chorób o podłożu immunologicznym.

Szczególne znaczenie w immunomodulacji będą miały: wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 a także witaminy i składniki mineralne oraz oczywiście przeciwutleniacze. Będą one oddziaływać na barierę jelitową błon śluzowych, aktywność komórek a także na odpowiedź zapalną. Niedobory poszczególnych składników odżywczych mogą zaburzyć odpowiedź immunologiczną organizmu a ich oddziaływanie na układ odpornościowy jest wielokierunkowe.

Immonumodulacja – określa się ingerencję czynników zewnętrznych które wywołują zmiany w układzie immunologicznym.

Immunomodulatory można podzielić na czynniki stymulujące (immunostymulatory) oraz na supresyjne (immunosupresanty). Warto jedna zwrócić uwagę, że niektóre modulatory wykazują zarówno działanie stymulujące jak i supresyjne.

Witamina A oraz β-karoten

Witamina A jest niezbędna w procesach metabolicznych, odpowiedzialna jest za:

  • widzenie
  • podziały i różnicowanie komórek
  • właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • rozwój
  • wzrost
  • reprodukcję organizmu
  • utrzymanie ciągłości błon śluzowych przewodu pokarmowego, oddechowego, moczowo-płciowego

Występuje w żywności jako: retinol, retinal, estry retinylu oraz karetonoidy (które dopiero w organizmie na skutek konwersji, uzyskują aktywność retinolu).

Witamina A wykazuje mniejszą aktywność antyoksydacyjną niż β-karoten.

Niedobory tej witaminy powodują zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego a nawet na zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne czy też wzrost śmiertelności.

Wykazano że niedobory witaminy A u dzieci są związane z atrofią grasicy, węzłów chłonnych oraz śledziony.

Podawanie wysokich dawek witaminy A jako suplementu diety zmniejszało ryzyko wystąpienia powikłań u dzieci w przebiegu odry.

      Niedobory witaminy A:                                           

  • CD4 ↓                                                                 
  • stosunek CD4/CD8 ↓

      Wysokie dawki witaminy A:

  • CD4 ↑
  • NK ↑

Witamina E

Witamina E jest odpowiedzialna za:

  • wzrost komórek
  • utrzymanie przepuszczalności błon komórkowych
  • inaktywację wolnych rodników

Witaminą tą określamy grupę związków takich jak pochodne tiokolu: tokoferole i tokotrienoli, z czego największą aktywność wykazuje α-tokoferol.

      Podaż witaminy E:

  • PGE2 ↓
  • nadtlenek wodoru ↓
  • Th2 ↑
  • stosunek CD4/CD8 ↑

U diabetyków ze skłonnością do odczynów zapalnych, podawanie dużych dawek tokoferolu wpływało na stężenia prozapalnych cytokin:

  • IL-1 ↓
  • IL-6 ↓
  • TNF ↓

Witamina D

Witamina D w ok. 20% dostarczana jest z pożywieniem, reszta dotyczy syntezy skórnej. Obejmuje ona trzy steroidy wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu. Istnieje także tendencja do zaliczania witaminy D do hormonów.

Fizjologiczna rola witaminy D dotyczy:

  • zwiększenie wchłaniania wapnia i fosforu z pożywienia
  • pobudzanie uwalniania wapnia z kości
  • utrzymywanie stałego stężenia wapnia we krwi

      Przeważa pogląd że pod wpływem witaminy D:

  • Th1 ↓
  • Th17 ↓
  • Th2 ↑
  • Treg ↑

Wpływ limfocytów Th1 i Th2 może być zależny od jej stężenia. W środowisku przekraczającym stężenie fizjologiczne, efekt był słabszy.

Witamina D może hamować demielinizację nerwów w SM.

Sugeruje się że można przeciwdziałać autoimmunologicznej destrukcji komórek β trzustki przez suplementację tej witaminy.

Witamina C

Witamina ta jest niezbędnym czynnikiem, biorącym udział w licznych procesach metabolicznych przebiegających w organizmie człowieka. Niektóre zwierzęta są zdolne do syntezy tej witaminy z glukozy – ale nie człowiek.

Witamina C wykazuje działanie:

  • działanie ochronne i antyoksydacyjne na lipidy błon komórkowych
  • neutralizuje reaktywne formy tlenu
  • chroni tkanki przed uszkodzeniem
  • znosi działanie histaminy
  • niezbędna w syntezie kolagenu
  • prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych
  • prawidłowa absorpcja żelaza

Obserwacje kliniczne wskazują na zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C (kwas askorbinowy) w chorobach infekcyjnych oraz nowotworowych.

Dożylne podawanie witaminy C obniża poziom markerów stanu zapalnego we krwi chorych na RZS.

Działanie witaminy C nasila się przy równoczesnej podaży witaminy E.

      Jednoczesne przyjmowanie witaminy C oraz E:

  • PGE2 ↓
  • TNF-α ↑

WITAMINY Z GRUPY B

Są to witaminy rozpuszczalne w wodzie. Są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie a z biologicznego punktu widzenia jest to zrozumiałe gdyż warunkują przebieg wzajemnie powiązanych ze sobą reakcji w organizmach.

Witaminy z grupy B działanie:

  • kwas foliowy zapewnia stabilność DNA limfocytów
  • niacyna: Th2 ↑ IL-1 ↓ IL-12 ↓ TNF-α ↓ IL-10 ↑

Skojarzona terapia nikotynamidem, talidomidem i metotreksatem wykazuje silne działanie przeciwłuszczycowe.

SELEN

Składnik około 20 enzymów. Przyczynia się do zwiększonej aktywności komórek układu immunologicznego.

Wpływ selenu na układ immunologiczny zależy od dawki i postaci chemicznej. Selenian i selenometionina – kumulują się w makrofagach, neutrofilach i limfocytach pobudzając reakcje immunologiczne.

Wpływ niedoboru selenu:

  • osłabienie odpowiedzi układu immunologicznego w odpowiedzi na infekcje bakteryjne i wirusowe
  • limfocyty T ↓
  • NK ↓
  • zaburzenia syntezy prostaglandyn i immunoglobulin
  • ograniczenie zdolności do odrzucania przeszczepów
  • ograniczenie zdolności do niszczenia komórek nowotworowych
  • wzrost agregacji płytek krwi

Przyswajanie selenu wspomagają:

  • metionina
  • witaminy antyoksydacyjne A, E i C

Pierwiastek ten chroni organizm przed stresem oksydacyjnym (składnik peroksydazy glutationowej).

      Działanie selenu:

  • limfocyty T ↑
  • NK ↑

CYNK

Pierwiastek ten wchłania się głównie w jelicie cienkim. Przyswajalność cynku z produktów zwierzęcych jest większa niż z roślinnych – dodatek białka zwierzęcego zwiększa przyswajalność cynku.

Działanie cynku:

  • warunkuje integralność morfologiczną i fizjologiczną grasicy
  • zmniejsza zapadalność na infekcje
  • jego niedobór powoduje zanik grasicy

Wysokie dawki cynku: T IFN-α . To immunosupresyjne działanie można zastosować w chorobach autoimmunologicznych np. w RZS.

ŻELAZO

Jest niezbędnym składnikiem wszystkich żywych organizmów (oprócz niektórych bakterii). Proces wchłaniania żelaza zależy od zawartości tego pierwiastka w pokarmie, przyswajalności danej formy, zasobów ustrojowych oraz ilości wydalanej z organizmu (w przypadku kobiet, podczas krwawienia miesiączkowego straty mogą sięgać od 10 do 50mg).

Żelazo wpływa na:

  • enzymy niezbędnych do procesów utleniania
  • właściwej funkcjonalności komórek układu odpornościowego
  • reguluje produkcję cytokin oraz mechanizm ich działania

Niedobory żelaza:

  • zwiększają ryzyko infekcji
  • obniżają czynność bakteriobójczą
  • wpływają na obniżenie wysycenia transferryny żelazem
  • obniżenie zdolności do wysiłku fizycznego
  • zaburzenia regulacji temperatury ciała

KWASY TŁUSZCZOWE

Aktywność immunologiczna kwasów tłuszczowych zależy od ich rodzaju i ilości w pożywieniu.

WNKT czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 oraz n-3 nie są wytwarzane w organizmie człowieka, są one syntetyzowane wyłącznie przez rośliny.

Wysoka podaż n-6 przyczynia się do wzrostu wytwarzanie kwasu arachidonowego i  osłabienia przemiany kwasów n-3.

Okazuje się że skutki działania oliwy i oleju rybiego na układ immunologiczny są takie same. Częste spożycie oliwy obniża ryzyko zachorowania na RZS a kwasy n-3 u osób z toczniem układowym i RZS pozwalają nawet obniżyć dawki stosowanych leków przeciwzapalnych.

Kwasy n-3 korzyści:

  • choroby układu sercowo-naczyniowego
  • choroby autoimmunologiczne
  • niektóre typy nowotworów

Kwasy n-3 działanie:

  • proliferacja limfocytów ↓
  • IL-2 ↓
  • NK ↓
  • IL-1 ↓
  • TNF ↓

FLAWONOIDY

Są to substancje bioaktywne zawarte w żywności, korzystnie wpływające na organizm. Pośród nich znaczącą rolę odgrywają przeciwutleniacze a największa grupa związków, to polifenole.

Flawonoidy wykazują działanie:

  • antyoksydacyjne
  • detoksykujące
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwmiażdżycowe
  • przeciwzapalne

Flawonoidy znajdziemy w warzywach takich jak: czosnek, cebula, brokuły, kapusta czerwona, czerwona papryka, pomidor czy burak ćwikłowy. Owoce zasobne w te związki to: truskawki, czarna i czerwona porzeczka, maliny, aronia, żurawina.

Rośliny szczególnie bogate we flawonoidy: zielona herbata, winogrona i czerwone wino, kakao.


http://pwsz.krosno.pl/gfx/pwszkrosno/userfiles/biblioteka/herbalism/_herbalism__2016_witamina_c.pdf

Bromatologia, H.Gertig, J.Przysławski, Warszawa, PZWL, 2015, ISBN 978-83-200-3603-9

https://www.dbc.wroc.pl/Content/1922/rozdz-18_Krzy.pdf

https://jms.ump.edu.pl/uploads/2013/3/222_3_82_2013.pdf

http://www.advances.umed.wroc.pl/pdf/2006/15/6/1055.pdf

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *